Ostematrix Analogy - Tulang Kita Ibarat Batu Bata

Baru-baru ni saya ada share di Facebook saya 'Affni Shahida' tentang analogy batu bata yang berkait rapat dengan kesihatan tulang kita. 

Jom saya explain sekali lagi tentang Ostematrix Analogy ni. 

Para pembaca setia blog mamacilik.com mesti pernah baca tentang Kalsium Penyebab Batu Karang yang saya kongsikan satu ketika dulu. Bagi siapa yang belum baca, jemput baca kenapa saya kata nak makan kalsium ni kena hati-hati.

Dalam kita memilih kalsium yang sesuai dalam diet pemakanan kita, tak kira samada dari sumber vitamin, makanan tambahan, susu juga, pastikan ianya disertai dengan vitamins dan minerals lain seperti vitamin D, magnesium dan boron. Elakkan makan kalsium semata-mata tanpa vitamins dan minerals ni yer.

KENAPA KENA ELAK MAKAN KALSIUM SEMATA-MATA?

1. Penyerapan Optimum - Kadar penyerapan kalsium adalah lebih optimum jika diambil bersama-sama vitamin D dan minerals seperti magnesium dan boron. 

Kalau kalsium yang kita makan tidak diserap dengan baik, apa jadi??

BATU KARANG!

2. Ostematrix Analogy - Kalsium semata-mata seumpama batu bata yang disusun tanpa dilekatkan. Loose. Manakala pengambilan kalsium dengan gabungan vitamin D, magnesium dan boron seperti di dalam Ostematrix seumpama batu bata yang dilekatkan dengan simen. 

Ia lebih KUAT, PADAT dan TUMPAT!


Macam tu jugaklah dengan bagaimana kalsium bertindak pada tulang-tulang kita.

So, check semula kalsium yang kita ambil selama ni menepati tak ciri-ciri yang saya sebutkan tadi? Ops.. Pastikan juga ia dari sumber semulajadi macam Ostematrix yer. Bukannya vitamin sintetik yang banyak di pasaran sekarang ni. ^_^

ADA SEBARANG PERSOALAN?

Hubungi saya, Pakar Nutrisi Anda (Certified):-

FREE CONSULTATION,
AFFORDABLE PRICE, 
&
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!


Sila 'Share' jika anda rasa entri ini bermanfaat

No comments :

Post a Comment