4 Manfaat Utama Asid Lemak Omega 3


Ramai yang pernah dengar Omega 3. Kita biasa dengar, "Sel-sel otak berhubung lah tu..", bila kita nampak anak-anak bijak dengan sesuatu perkara. Secara umumnya betul lah tu. Salah satu manfaatnya adalah menghubungkan sel-sel otak terutamanya bagi kanak-kanak yang sedang membesar. Hari ni saya nak share tentang 4 Manfaat Utama Asid Lemak Omega 3.

ASID LEMAK???

Terkejut dengan perkataan lemak kan? Ada orang alergik betul dengar perkataan lemak ni. Hehe.. Sebenarnya Omega 3 merupakan salah satu lemak baik yang sangat diperlukan oleh badan kita.

Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang kita tak boleh kurangkan, iaitu asid lemak penting omega 3.

Tapi kenapa?

Badan kita tak mampu hasilkan sendiri asid lemak omega 3 ni walhal omega 3 ni sangat berguna dan diperlukan oleh badan. Dua komponen utama asid lemak omega 3 adalah EPA dan DHA, yang sangat penting bukan semata-mata untuk perkembangan otak tapi untuk kesihatan keseluruhannya.


Spektrum lengkap asid lemak perlu omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang kita perlukan untuk badan yang kuat dan sihat.

4 Manfaat Utama Asid Lemak Omega 3


10 Golongan Berisiko Tinggi Menghidap Osteoporosis

Hai semua pembaca mamacilik.com! Sebelum kita tengok siapakah 10 golongan berisiko tinggi menghidap osteoporosis  ni, jom kita tengok dulu
5 FAKTA BERKENAAN TULANG.


  1. Osteoporosis dan Ostepenia menjejaskan 75% daripada wanita dalam populasi penduduk di Asia, termasuklah MALAYSIA.
  2. Wanita kehilangan separuh jisim tulang mereka dalam 5-10 tahun yang berikutnya di penghujung menopause.
  3. Lebih daripada 1.5 juta kes patah tulang berlaku setiap tahun disebabkan oleh osteoporosis
  4. 1 daripada 5 orang lelaki berusia 50 tahun dan ke atas mengalami patah tulang akibat osteoposoris.
  5. 1 daripada 3 orang wanita patah tulang disebabkan osteoporosis.

Scary betul tengok fakta ni! So kita ni macam mana? Adakah kita berada di dalam carta? Haaa dah macam carta anugerah juara lagu pulak kan? Kalau boleh tak nak lah masuk carta kan?

Jom kita tengok pula, kita ni termasuk tak dalam golongan berisiko tinggi menghidap osteoporosis?

SIAPAKAH 10 GOLONGAN BERISIKO TINGGI MENGHIDAP OSTEOPOROSIS?

Cegah Osteoporosis Dengan OSTEMATRIX Shaklee


OSTEOPOROSIS. Biasa dengar tak terms ni? Osteoporosis dalam erti kata lainnya penyakit yang berkaitan dengan tulang rapuh. Masyarakat sekeliling kita sekarang ni sangat jarang memperkatakan tentang cegah osteoporosis atau ambil berat tentang nak cegah daripada tulang kita jadi rapuh kan? Berapa ramai je daripada kita yang tahu kita boleh cegah osteoporosis dengan Ostematrix Shaklee?

Ia sebernarnya bergantung kepada sejauh mana kesedaran kita terhadap kesihatan tulang. Iyer lah kan.. Kehidupan sehari-hari yang aktif, kita assume kita ada tulang yang kuat.

Kita minum susu setiap hari, juga kita assume tulang kita kuat. Kita amalkan pengambilan susu, keju/cheese, brokoli, badam, sebagai usaha cegah osteoporosis daripada terjadi. Tapi, sejauh mana ianya cukup dan berkesan?

Pernah buat bone health check up?

Saya sendiri pernah share tentang rekod kesihatan tulang saya dalam pelbagai keadaan dan lifestyle. Jemput baca dan ambil iktibar.



Agak-agaknya, tahap mana kesihatan tulang kita dengan lifestyle dan pemakanan kita sekarang?

Jom kita tengok peringkat atau tahap kesihatan tulang.

PERINGKAT OSTEOPOROSIS (STAGE OF OSTEOPOROSIS)

Tahap Kesihatan Tulang.
Kuat atau rapuh?

4 tahap kesihatan tulang yang perlu kita tahu adalah:


Akibat Kurang Kalsium. Pesanan Untuk Wanita!



Pernah tak terfikir, kita ni setiap hari nampak kuat, boleh buat macam-macam kerja berat dan lasak. Tapi tulang kita ni sebenarnya betul-betul kuat dan padat ke? Betul ke tulang kita ni tumpat dan padat? Minum susu ke tak setiap hari pun sebab stok susu segar tak sentiasa ada kat rumah. Berapa jumlah kalsium yang sepatutnya setiap hari? Apa agaknya akibat kurang kasium ya?


Tanda-tanda Kurang Kalsium:
1. Tangan/jari kebas
2. Kekejangan otot
3. Sakit Otot 
4. Kuku rapuh
5. Insomnia / susah tidur
6. PMS / Senggugut
7. Osteopenia / Osteoporosis

Ada tak antara simptom dan tanda-tanda kurang kalsium kat atas ni yang dialami? 

Sebenarnya hari ni saya nak share KISAH SAYA SENDIRI. Ada yang nak tahu ke?