Osteoperosis - Risiko Bagi Wanita Muda!

Assalamualaikum. Semoga kita semua berada di dalam kesihatan yang baik, tulang yang kuat, dan kehidupan yang bahagia.

EH?? Kenapa tiba-tiba cakap pasal tulang yang kuat ni? ^_^

Hari ni saya nak kongsikan sesuatu. Ilmu yang mungkin bermanfaat kepada ramai orang di luar sana.


Ada tak di antara kita yang rasa kita dah minum susu banyak dah ni. Daripada kecik memang kita minum susu. Makanan semua cukup zat, kalsium, mineral, tapi kenapa badan asyik sakit-sakit je ye?
 
MINUM SUSU TAPI TULANG MASIH LEMAH

Cuba bayangkan kalau kita ambil kalsium sama ada menerusi makanan, susu, ataupun tablet vitamin tanpa vitamin dan mineral yang cukup apa akan jadi?? Tahu tak?

Tanpa vitamin dan mineral yang lengkap, tulang-tulang kita akan jadi longgar,  
TAK TUMPAT!

ERkk.. Ngeri kan? 

Kenapa tak tumpat? Jemput baca saya pernah kongsikan sebabnya dalam entry  "Ostematrix Analogy - Tulang Kita Ibarat Batu Bata"

Pernah dengar tentang Osteoporosis?

Osteoporosis ni lah yang sering dialami para wanita seluruh dunia tau. Kalau kita atau mak kita alami osteoporosis, ni bermaksud tulang kita sangatlah rapuh. 

Kenapa rapuh?? 


Kekurangan kalsium adalah penyebab utamanya seterusnya tulang kita akan hilang ketumpatan dan kepadatannya.

Tapi..... Kenapa WANITA?

Sejak akil baligh lagi kita dah start period. Setiap kali period, kalsium kita akan berkurang sebab digunakan dengan banyak.

Lepas tu wanita juga alami proses:
🌻 mengandung
🌻 bersalin
🌻 menyusu
🌻 period setiap bulan

Dalam menghadapi semua proses atau kitaran hidup wanita ni, kita sebenarnya telah dan akan kehilangan banyakkk kalsium.

Sebab tu lah osteoporosis ni banyak terjadi pada wanita. Tapi lelaki pun boleh menghidapinya tau. 

Jadi, bila tulang kita rapuh, tak payah tunggu kita terjatuh, kaki kita terlanggar meja pun dah boleh mengakibatkan retak atau lebih parah, PATAH! Ouch!

Ni bukan cerita rekaan ye. Banyak dah kes macam ni disekeliling saya. So, better sedar awal. 


Nenek saya pun sekarang ni bongkok disebabkan osteoporosis ni. Kalau jalan mesti bongkok. Tapi kalau berdiri dia boleh pula tegak. Bila tanya nenek, dia kata tak selesa jalan tegak. Ye la kan. Tulang dah bengkok sebab kurang kalsium. Doktor pun suruh nenek makan kalsium. So ESP dan Ostematrix la saya bagi pada nenek.

Selain nenek,
mama saya, yang gorgeous dan awet muda tu sekarang consume Ostematrix untuk elak osteoporosis. Kenapa saya kata mama saya gorgeous dan awet muda? Jom baca kisahnya DISINI.

Bersama Anas, my Shaklee baby ^_^

Saya? Of course la Ostematrix ni one of my favourite sebab saiznya yang kecil dan senang sangat telan. Saya ni pun bukannya suka minum susu. Saya makan Ostematrik dah lama. lebih 4 tahun, sejak 2012. Sejak Anas masih dalam kandungan pun dia dah dapat khasiat Ostematrix sehingga tempoh menyusu, masih juga dapat khasiat kalsium dari Ostematrix melalui susu ibu. Alhamdulillah.

Adik saya yang suka minum susu tu pun bukannya minum susu setiap hari. Hehe.. Dia pun dah makan Ostematrix juga sekarang. Lagi-lagi sedang menyusukan baby kan. Ostematrix ni la lebih mudah dan ringkas.

Ni lagi sorang Shaklee baby dalam family saya. Baby Naufal, 4 bulan.

Ostematrix dah banyak permudahkan pengambilan kalsium kami sekeluarga.

Kalau ada di antara anda yang tercari-cari penyelesaian untuk sakit dan lenguh badan especially kepada wanita, tidak kira usia tua atau muda, yang menyusu, yang pregnant, saya sangat galakkan untuk cuba Ostematrix ni. Saya jamin anda akan jatuh cinta dengan keberkesanannya.

"Always safe, always works, always green"

INGIN MEMILIKI TULANG YANG KUAT DAN BADAN YANG SIHAT?

Hubungi saya, Pakar Nutrisi Anda (Certified):-

FREE CONSULTATION,
AFFORDABLE PRICE, 
&
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!


Sila 'Share' jika anda rasa entri ini bermanfaat

No comments :

Post a comment