Beza Heat Exhaustion Dan Heat Stroke

Masalah Heat Stroke kita agak biasa dengar kan? Tapi apa pula Heat Exhaustion? So...  Apa beza Heat Exhaustion dan Heat Stroke?


First time saya dengar tentang Heat Exhaustion ni masa doktor diagnose Alina kena Heat Stroke bila dah beberapa hari saya pantau kesihatan Alina macam demam tapi tak demam. Kadang suhu tinggi 38-39 celcius, kadang turun ke 36-37 celcius je walau tak makan ubat pun.

ISNIN PETANG

Sampai satu petang Isnin, balik dari sekolah, Alina nampak lemah sangat. Masuk dalam kereta terus terbaring. Tidur. Alina memang puasa tapi bila disuruh berbuka dia tak nak pulak. So saya pantau dulu. Sampai rumah, Alina mengadu sakit kepala, sakit-sakit badan, rasa nak muntah, sakit tekak.

Actually Alina ada mengadu dah 2-3 hari (on weekend) sebelum tu yang dia tak sedap tekak, rasa lemah. Pelik juga sebab on weekend dia boleh tak larat nak puasa walhal duduk rumah je? Tapi takpe lah. Since dia pun baru darjah 2, belum wajib pun nak puasa, saya suruh je dia berbuka.

So berbalik kepada cerita petang Isnin tu, lepas waktu berbuka, saya suruh Alina rehat je tak payah pergi terawih macam biasa. Esok paginya saya bawa Alina ke klinik untuk dapatkan diagnosis daripada doktor. Sebab pelik jugak la, dah suluh tonsil dia nampak normal (sebab biasanya kalau kakak dia Arissa, tonsil lah punca kalau macam ni).

SELASA PAGI


Masa kat klinik, saya pun discuss lah dengan doktor dan ceritakan apa symptom yang Alina rasa sejak semalam. Masa ni Alina ada juga mengadu sakit nak telan makanan or even minum air. Doktor check symptom yang diceritakan dan check denyutan nadi (pulse) Alina. Then, doktor diagnose Alina alami HEAT EXHAUSTION.

"Heat apa doktor?", saya tanya balik sebab macam tak pernah dengar pulak terms tu.

"Heat exhaustion. Satu stage sebelum heat stroke."

Haaa.. First time dengar perkataan heat exhaustion ni. Biasanya dengar orang cerita pasal heat stroke je. So doktor pun explain la apa dia heat exhaustion ni dan beza heat exhaustion dan heat stroke.

As a summary, ni beza heat exhaustion dan heat stroke:


Terkejut jugak bila doktor diagnose Alina kena heat exhaustion sebab sepanjang berpuasa ni memang Alina minum Shaklee Performance Drink. Performance Drink ni mengandungi 6 elektrolit yang bantu kita kekalkan bendalir dalam badan dan kekal bertenaga.


Yes I admit, 1-2 hari ada termiss bagi minum termasuklah hari yang dia almost collapse tu. Silap juga la kat situ. Bila diingat-ingat balik, dah 2-3 hari sebenarnya Alina mengadu tak sedap badan, pening macam ni tapi tengok dia masih cargas je so just keep on bagi supplements macam biasa.

Tu yang teringat juga the day before dan the day dia lemah sangat tu (Ahad dan Isnin) memang Alina tak minum Performance Drink ni. Sebab masa tu  ada beli yogurt drink, susu, so Alina minum tu je.

Maybe la dia dah nak kena sebelum tu lagi tapi masih boleh bertahan dengan ada nya (asbab) Performance Drink ni. Bila Alina expose tu heat yang melampau dari biasa tambah pulak puasa kat sekolah pulak tu, its happen that hari tu tak minum Performance, memang beza la. Lembik! Dehydrated sangat Alina masa tu.

Doktor tanya if ada bawa Alina outdoor activities ke baru-baru ni? Memang tak lah. Kan puasa. Most of the time memang kat rumah je weekend tu. Bila tanya Alina aktiviti dia kat sekolah, rupanya ada perubahan tempat duduk dalam kelas since murid tahap satu sesi pagi ada exam, so meja Alina jadi kat tepi tingkap dan kat situ memang panas katanya.

Alina ni pun pendiam jugak. Tak cakap or ngadu kat cikgu pulak dia. Tau je la panas time puasa ni lain macam sikit kan. Kita yang adult pun terasa apatah lagi anak-anak.

So doktor pun bagi ubat, MC satu hari dan Alina rest je kat rumah.


HEAT EXHAUSTION is the precursor to heatstroke and is a direct result of the body overheating.

Heat exhaustion is identifiable by:
✅heavy sweating
✅rapid pulse
dizziness - alina ada ngadu
fatigue - alina ada ngadu
✅cool
✅moist skin with goose bumps when in the heat
muscle cramps - alina ada ngadu tapi lebih kepada sengal & lenguh
nausea - alina ada ngadu
headache - alina ada ngadu

Patut la nak kata demam tak demam si Alina ni. Kejap panas kejap sejuk. Doktor kata lately banyak sangat kes kids kena heatstroke. Dah beberapa kes dah dia handle.

Bila relates balik kenapa Alina boleh bertahan 2-3 hari juga dengan symptom heat exhaustion ni, saya discuss dengan doktor, I believe apa yang Alina amalkan tiap hari sangat bantu dia dalam aktiviti seharian, dapat avoid dari terus dapat heatstroke. Nauzubillah 😥

✅ Vita C
✅ Mealshakes

Apa ubat-ubat yang doktor bagi?

1. Ibuprofen - radang tekak & demam
2. Ubat Inflammatory Enzyme (Nama ubat tertutup sticker) - surutkan bengkak & boost immune
3. Lozenges - redakan sakit tekak
4. Oral Rehydration Salt - kembalikan tenaga & garam minerals


Kalau untuk diagnos any health issue, saya memang suka pergi Klinik Ikhlas kat Bandar Bukit Mahkota, Bangi. Doktor memang sporting dan nak explain kat kita apa pun yang kita nak tahu. So saya ni sejenis yang memang nak tau kenapa doktor bagi ubat-ubat ni dan apa fungsi-fungsinya.

Contohnya, "Kenapa ibuprofen bukan paracetamol?"

Doktor sangat informative. Doktor explain, "Paracetamol biasanya kita bagi kalau suhu lebih 38 celcius. Kalau kurang, macam Alina ni 37.4 celcius so ambil ibuprofen dah memadai. Lagipun lebih sesuai dengan condition Alina sekarang untuk redakan tekak dia."

Kenapa saya tanya? Ada orang kata, "Biar je la doktor buat kerja dia kan? Kenapa nak pertikai?"

For me, ni bukan nak pertikai. This is ilmu. Ilmu perubatan yang hanya doktor yang tahu. Doktor adalah ahlinya. Sambil tu, saya boleh relates dan faham condition Alina, waktu bila saya perlu bagi atau tak perlu bagi ubat-ubat ni.

Apa Ikhtiar Saya Sendiri Kat Rumah?

On top of ubat yang doktor bagi, saya bagi juga supplements Shaklee untuk bantu percepatkan pemulihan Alina. Senang untuk saya tahu apa yang sesuai nak bagi dengan condition Alina macam ni. So saya bagi:

1. Nutriferon - bertindak sebagai siren kejut sistem imun badan yang 'tidur' untuk buat kerja


2. Omega Guard - anti inflamation bantu redakan bengkak



3. Chewable-C Plus - sumber vitamin C semulajadi bantu boost imun sistem



4. Performance Drink - kembalikan garam minerals dengan 6 jenis elektrolit yang bantu kekalkan bendalir dalam badan supaya tak dehydrated lagi


Alhamdulillah, Alina dapat recover dalam 1 hari. Cuma saya je saja tambah lagi sehari untuk dia rehat betul-betul sebelum nak pergi sekolah semula. Mama yang risau lebih. Hehe..

Kalau ada anak-anak yang berpuasa tu, kita pantau lah secara dekat. Tau je lah anak-anak ni bukan kira puasa ke tak, sesetengah nya tu aktif macam biasa je. Macam Alina ni pulak sejenis yang independant sikit. Tu lagilah kena pantau. Kot apa-apa tak bagitau kan?

Kita sebagai parents je tau perubahan pada anak-anak. Normal atau sebaliknya. Lepas ni memang kena make sure Alina & anak-anak lain tak miss minum Performance Drink ni terutamanya masa sahur & berbuka di bulan puasa ni. Cukuplah Alina sorang pernah alami Heat Exhaustion ni. Seram bila difikirkan balik.

Kalau nak dapatkan the best supplements dan vitamins untuk diri sendiri, family, dan anak-anak tersayang boleh WhatsApp saya di 012-2207966. Free Consultation untuk customers di mamacilik.com!



Tak dapat nak bank in / transfer CASH?

Jangan risau.




WhatsApp ke 012-2207966

Atau klik 


Ingin dapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin jana pendapatan 4-5 angka setiap bulan dari rumah?

Hubungi kami untuk:-

KONSULTASI PERCUMA,
HARGA PRODUK TERBAIK DAN
PELUANG BISNES BERSAMA SHAKLEE!

CONTACT : CALL (012-2207966)
Click to WHATSAPP

FACEBOOK : Affni Shahida

INSTAGRAM : affni.shahida

Your Certified Shaklee Mini Nutritionist:-

FREE CONSULTATION,
AFFORDABLE PRICE, 
&
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!


Sila 'Share' jika anda rasa entri ini bermanfaat

2 comments :

  1. salam...sama macam kes anak saya ni... walaupun minggu ni exam, terpaksa suruh dia rehat kat rumah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Aini? Anak umur berapa? Macam mana anak sekarang ni?

      Alina ni pun nasib baik ustazah bagi pospone ambik exam. Alhamdulillah dah sihat sekarang.

      Delete