8 MAKANAN PERLU DIELAK IBU HB RENDAH

Seringkali kita dengar ibu hamil yang ada masalah low HB / HB rendah / anemia kan?

Ada juga yang mengadu dah makan macam-macam yang orang kata dapat bantu untuk tingkatkan kadar hemoglobin (HB) dalam darah tapi tetap tak naik naik!

Dulu pun Kak Aff pernah share mengenai BAHAYA LOW HB KEPADA IBU HAMIL. Dalam perkongsian tu juga Kak Aff share senarai jenis makanan yang membantu ibu hamil untuk menaikkan tahap / paras HB

Sebenarnya, dalam pada ibu hamil berusaha untuk tingkatkan HB, terdapat 8 makanan yang perlu dielak ibu hamil yang ada masalah HB rendah / low HB.


Tak nak lah dah usaha beria-ia makan itu ini tapi dalam masa yang sama si ibu sabotaj usaha dalam menaikkan paras HB tu kan? Sia-sia je nanti. Kak Aff panjangkan perkongsian Dr. Jumeah tentang makanan yang perlu dielak oleh ibu yang ada masalah HB rendah / low HB.

Jadi, apa makanan yang perlu dielak dari diambil oleh ibu hamil yang ada masalah HB rendah ni?

UMRAH 2016: Pengalaman Naik ke Gua Hira’

Penghujung 2016, sebelum bermulanya career Kak Aff sebagai working at home mom, Allah jemput kami ke bumi Haramain. Memang aturan Allah tu cantik je walhal tiada dalam perancangan awal kami untuk tahun 2016.


Gambar ni waktu kami mendaki di Gua Hira’. Dengan yakin yang Kak Aff sangat fit masa tu. Cergas, tak ada masalah kesihatan, Kak Aff naik ke Gua Hira dengan kasut Jelly Bunny!

Siapa biasa beli tahu la betapa selesa & comfy kasut tu tapi bukan untuk aktiviti hiking laaa. Nak pula yakin dengan tenaga yang ada, tak beli pun tongkat yang dijual di kaki bukit tu.

Sekali, pergh! Boleh tahan mencabar bila nak mendaki dengan kasut Jelly Bunny & tanpa tongkat! Sampai atas, Alhamdulillah ok lagi.

Tak tergambar dengan kata-kata. Sangat cantik!

Pemeriksaan Tulang Yang Ramai Wanita Ambil Mudah!



BONE DENSITY HEALTH CHECK

Hari ni Kak Aff nak share results BONE DENSITY TEST Kak Aff & Yusri. Kami buat test ni untuk tahu kepadatan tulang masing-masing. Inilah pemeriksaan tulang yang ramai wanita ambil mudah, apatah lagi lelaki!

Pemeriksaan tulang ni sepertinya langsung tidak dititikberatkan di mana-mana institusi kesihatan sehinggalah kalau ada kes retak kaki atau patah jari kaki HANYA disebabkan tersepak kaki meja! 


Lagi sadis apabila kes-kes ini berlaku pada mereka yang masih berumur 30-an. Aduhh.. Rapuhnya tulang kita kan!

Sebelum Kak Aff masuk ke dunia nutrisi ni, Kak Aff pun sama. Tak tahu pun tentang pemeriksaan tulang ni untuk check kepadatannya, kesihatan tulang kita. Tak ada siapa pun pernah cerita. Tak ada siapa pun orang terdekat Kak Aff yang pernah buat. Tak cakna langsung pasal ni.


Itu yang Kak Aff sekarang rasa, Kak Aff wajib share dan kongsikan kat sini supaya lebih ramai yang tahu tentang pemeriksaan tulang ni. Jom tengok apa yang Kak Aff nak kongsikan lagi tentang bahananya kalau wanita tak ambil tahu tentang pemeriksaan kepadatan tulang ni...



OMEGA GUARD: BERTINDAK SEBAGAI ANTI RADANG (ANTI-INFLAMATION)

Biasa kita dengar sering dikatakan asid lemak Omega 3 sangat membantu dalam perkembangan otak terutamanya kanak-kanak kan? Dalam perkongsian yang lepas pun Kak Aff ada share tentang KEPENTINGAN OMEGA 3 DALAM PERKEMBANGAN OTAK KANAK-KANAK. Tahukah anda? Omega 3 yang terdapat dalam Shaklee Omega Guard bertindak sebagai anti radang (anti-inflamation) pada keseluruhan badan kita!


INFLAMASI ADALAH PUNCA BAGI KEBANYAKAN PENYAKIT


Dikatakan inflamasi adalah punca bagi kebanyakan penyakit. Jom kita tengok apa itu INFLAMASI atau dalam bahasa mudahnya, apa itu RADANG?


Inflamasi mula berlaku apabila bahagian tubuh terasa panas, merah, dan bengkak termasuk panas badan dan gusi bengkak. Gejala ni dianggap biasa bagi rakyat Malaysia tidak mengira bangsa.

Inflamasi yang berpanjangan adalah sangat tidak bagus. Ia akan memberi kesan kepada kesihatan yang menyebabkan kecederaan kepada tisu, salur darah, dan sendi kita.

Tapi tahukah anda apakah PUNCA INFLAMASI?

Inflamasi berpunca dari 4 masalah ini: